5 gode råd til hvordan du indretter et behageligt og stimulerende børneværelse

At indrette et stimulerende børneværelse er en vigtig opgave, vi forældre har. Der er mange grunde til, hvorfor det er vigtigt, at vores børn nyder at bruge tid på deres eget værelse - børn har, ligesom vi andre, brug for at kunne trække sig fra fællesskabet indimellem og søge ro og selvstændighed i deres eget.

Et stimulerende børneværelse giver barnet lyst til at bruge rummet og gøre det sit eget, hvorfor der bør ligge noget tanke bag indretningen af børneværelset. Et kedeligt børneværelse giver ikke barnet samme lyst til at søge ind i sit eget som et velindrettet børneværelse gør - og barnet bliver derfor ikke på samme måde opfordret til at finde glæde i at søge selvstændighed.

Herunder finder du 5 gode måder, hvorpå du kan indrette et børneværelse, der indeholder de elementer, der skaber et behageligt og stimulerende rum, og dermed rart for barnet at opholde sig i.

1. Den rette belysning har stor betydning for stemningen - gode lamper, der kan tilpasse og indstille lys efter brug, er et must-have

Et børneværelse skal kunne mange ting, og danner ramme om mange forskellige aktiviteter. Den rette belysning er afgørende for barnets oplevelse af at bruge rummet. Skal barnet læse, er en læselampe både hyggelig og medvirkende til at skabe de rette forhold for en god koncentration. En god loftlampe er god til legen, der spreder sig ud over hele rummet. En dæmpet og diskret vågelampe er god til barnet, der er utryg i nattens mørke. Børneværelsets belysning er et vigtigt element, når vi indretter.

Hos Andlight finder du masser af inspiration og et bredt udvalg af gode lamper, der på hver sin måde kan sætte den rette stemning på dit barns værelse.

2. Læring og underholdning - stimulerende legetøj

Det gode børneværelse har det gode legetøj, og det gode legetøj stimulerer, underholder og udfordrer barnet. Et godt børneværelse er det værelse, hvor barnet kan bruge timer på at fortabe sig i sin leg og i et univers, der er skabt af barnet selv igennem de ting, der er til rådighed på værelset.

I dag er der forket meget i, hvilke typer legetøj der skaber de mest velfungerende børn, og der findes et væld af muligheder for at fremme læring gennem leg - hvad end det er den matematiske, den musiske, den kreative, den sproglige eller den fysiske intelligens, vi søger at understøtte og udvikle. Godt legetøj bør være en fast og højt prioriteret del af børneværelsets indretning.

3. Aktivitet og kreativitet - redskaber og værktøjer der kan skabe og kreere

Børn skal lege og skabe og tænke og udvikle. Og det gør de igennem aktivitet og leg. Man kan i dag finde en masse sjove ting, der understøtter lysten til at skabe. Indret børneværelset med en sæbeboblemaskine, en god stak malebøger, ingeniør-sæt eller lignende. Du ved bedst, hvad netop dit barn vil få mest glæde af - og det er netop det, det handler om; glæde. Det skal være sjovt at skabe, opleve og at være aktiv.

4. Indlæring og udvikling - bøger og lyd

Et musikanlæg, en bogreol fyldt med bøger, lydbøger og tilsvarende hører til på ethvert stimulerende børneværelse. Børns indlæring sker først og fremmest igennem de aktiviteter, barnet glædes ved. Egne bøger er tit sjovere, end skolens, og der bør derfor være et godt udvalg i barnets egen bogreol. Musik stimulerer hjernen hukommelsen og koncentrationsevnen, og børneværelset bør derfor være indrettet med en radio eller et anlæg. Lydbøger, podcasts og så videre kan desuden være relevant for nogle børn.

Vores børn lærer og udvikler sig med lynets hast, og jo bedre rammer vi kan skabe, des bedre stiller vi vores børn. Et børneværelse kan med fordel indrettes, så det skaber en lyst til at læse og lære - og dette gøres bedst ved at stille alle muligheder til rådighed i behagelige og hyggelige rammer.

5.  Tryghed og ro - møbler og placering

Sidst med ikke mindst må vi kigge på placering af møblerne, når vi ønsker at indrette hensigtsmæssigt og derigennem at møde vores børn i deres behov.

Hvordan vi placerer møblerne på barnets værelse, kan gøre en stor forskel for barnets generelle trivsel. Et let utrygt barn, der ikke kan lide mørke, bør eksempelvis ikke sove med ryggen til døren - der skal sengen helst stilles, så barnet kan se og forholde sig til værelsets indgang. Et barn, der godt kan lide at putte og hygge, kan med fordel få flere bløde møbler, puder og tæpper, hvor barnet, der er mere energisk og meget i bevægelse, bør gives mere gulvplads.

Når vi indrettes børneværelset, så bør vi med andre ord kigge på det enkelte barn, se og forstå dets behov og indrette herefter. Denne "regel" gælder alt fra farvetemaer til møbelvalg og igen til placering. Vores børn er lige så individuelle som vi vokse er, og vi kan hjælpe dem meget i livet ved at skabe nogle rammer i deres eget rum, der understøtter og komplimenterer deres måde at lære, tænke, forstå og opleve verden på.

Menu
Top